Životinjsko carstvo

Daleko od grada, na ogromnom prostranstvu, pruža se najveće i najlepše životinjsko carstvo na svetu. U tom životinjskom carstvu postoje sve životinje, čak i one koje su do sada stanovale samo u našoj mašti.
Veliko carstvo obuhvata šume, planine, savane, mora, reke i sve drugo što ima jedno ozbiljno i pravo carstvo. Mnogo kraljevina postoji u našem carstvu, a gde su kraljevine tu su kraljevi, kraljice i njihova deca princeze i prinčevi. e mail dstankovic011@gmail.com

субота, 08. фебруар 2014.

16. Ključevi od riznice

16. Ključevi od riznice

Svako kraljevstvo i carstvo imaja svoju riznicu. Riznica je, inače, prostorija gde se čuva kraljeva kruna, žezlo, zlato, drago kamenje i ostale dragocenosti. I car životinja je imao svoju riznicu. Ta riznica nije bila posebno velika. Sastojala se od tri sobe i u tim sobama je bio, uglavnom, nakit koji lavovi skoro da nikad nisu nosili. Lav car nikada nije stavio na glavu veliku zlatnu carsku krunu. Tvrdio je da kruna glupo stoji na glavi i ljudima a kamoli lavovima. Jedina svrha tog nakita i tog silnog zlata je bila da se devojčice na dvoru igraju. Kada je to bilo već tako, tata je rešio da i ključ od riznice poveri Juliji. Njega nakit i dijademe nisu zanimale, a već mu je dosadilo da svaki dan ide i otključava riznicu. Julija se malo iznenadila a onda zapitala tatu:
- A ako treba nekome nešto da poklonimo?
- Pa poklonite... - odgovorio joj je otac.
Julija je primila ključeve i bila je vrlo uzbuđena. Nekoliko dana su se Lola i ona igrale u riznici, pa im je dosadilo. Lola je tada predložila:
- Seko hajde da svim malim lavicama našim drugaricama poklonimo po jednu krunu. Mislim da bi se one obradovale a nama je i tako sve jedno, vidiš koliko ovde ima zlata.
To su i uradile. Sve male lavice su bile prosto oduševljene, danima se samo o tome pričalo po carstvu.
Jedno veče kada su deca zaspala mama je caru rekla zadovoljno:
- Ponosim se našim ćerkama. Nisu pohlepne. Porašće u prave princeze.
Podela kruna u carstvu se nikada nije zaboravila. O tome i danas pričaju sve životinje.

Нема коментара:

Постави коментар